• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • El pacte entre els actors socioeconòmics és fonamental…
21/03/2018
El pacte entre els actors socioeconòmics és fonamental per impulsar una reindustrialització sostenible
D’esq. a dta.: Carles Rivera, Carles Sanz, Eloi Montcada, Carles Ruiz, Marta Anglada, José María Fernández, Johanna Alakerttula, María Salamero, Wayne Hubbard i Aiats Agustí.
  • El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha presentat els resultats del cicle "Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic".

 

  • Eloi Montcada, cap de consultoria de Lavola; i Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial, han explicat que el pacte per a una reindustrialització sostenible s’ha de basar en la cocreació, la col·laboració i la corresponsabilitat de tots els actors implicats.

 

  • Una mentalitat industrial, la transició cap a una economia circular, la indústria 4.0 i la digitalització i aquest pacte entre els actors del sistema socioeconòmic, són els pilars bàsics per impulsar una reindustrialització sostenible.

 

 

El passat 20 de març ha tingut lloc la jornada de clausura del cicle "Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic" organitzat pel Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i seleccionat en la convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de l'Obra Social La Caixa. L'objectiu del cicle ha estat generar reflexió i debat per identificar tendències de futur i aportar idees innovadores per impulsar la reindustrialització sostenible. El cicle es va iniciar el passat mes de setembre i ha estat alineat amb la missió del Pacte Industrial d’impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació de l’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat del territori metropolità.

 

En aquesta última jornada, s’han exposat casos d’èxit i bones pràctiques empresarials i territorials de reindustrialització sostenible. Hi ha participat Marta Anglada, responsable d’economia verda i sostenibilitat a Ferrer; Maria Salamero, directora d'estratègia de sostenibilitat i comunicació a Aigües de Barcelona; Carles Sanz, responsable de l’àrea de retail a Cafès Novell; Johanna Alakerttula, responsable de projectes al Consell de la Regió de Tampere (Finlàndia); José María Fernández, responsable de projectes a Ihobe, Sociedad Pública de Gestión Ambiental del govern basc (País Basc), i Wayne Hubbard, director executiu del London Waste and Recycling Board (Regne Unit).

 

Eloi Montcada, cap de consultoria de Lavola, i Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, han presentat les principals conclusions de les jornades precedents i les propostes d’actuació sorgides en les reunions del grup d’experts que ha seguit l’evolució del cicle. Aquest grup d’experts ha estat format per representants de l’Administració pública, d’organitzacions empresarials i sindicals, universitats i centres de recerca.

 

 

ELS PILARS BÀSICS DE LA REINDUSTRIALITZACIÓ SOSTENIBLE

 

L’escassetat de recursos naturals i el canvi climàtic obliguen a impulsar, amb una certa necessitat d’immediatesa, canvis que permetin transformar el model productiu actual cap a un model més sostenible i resilient. Es conclou que els pilars bàsics sobre els que s’ha de recolzar la transformació de la indústria són el pacte entre els actors del sistema socioeconòmic, l’economia circular, la indústria 4.0 i la digitalització i la mentalitat industrial.

 

 

L'ACCIÓ COL·LECTIVA, PRINCIPAL LÍNIA D'ACTUACIÓ

 

L’acció col·lectiva es presenta com un aspecte prioritari, ja que la necessitat del pacte entre actors socioeconòmics és bàsic per a la reindustrialització i per promoure un canvi de paradigma global. Integrar les visions dels diversos actors significa adoptar noves formes de relació que es basin una cultura col·laborativa i amb una perspectiva transdiciplinària. El concepte de corresponsabilitat es relaciona amb garantir els mecanismes socioeconòmics que reequilibrin de forma raonable els beneficis i els costos de la revolució industrial. Així doncs, l’acció col·lectiva és l’eina que permetrà als diversos actors assumir de forma proactiva la seva responsabilitat en la transformació de la indústria i fer tangible el seu compromís, a través del diàleg i la concertació.

 

En aquest sentit, per a Carles Rivera, "la participació i el diàleg entre tots els actors implicats demostra –segons molts estudis i diversos exemples com els que hem vist avui–, que són elements fonamentals per a l’èxit de les accions d'impuls de l'economia circular, la sostenibilitat i la competitivitat dels territoris i de les empreses". Per això, conclou Rivera, “reivindiquem l’enfortiment d’espais multiactors, com el Pacte Industrial, que propiciïn la cooperació i el diàleg entre administracions, empreses, agents socials i altres entitats”.

 

 

 

 

ANTICIPAR-SE ALS CANVIS

 

El document conclusiu d’aquest cicle també concreta que els agents socials i econòmics han de ser capaços d’anticipar les tendències i les seves repercussions sobre el teixit industrial. La participació del públic en les jornades ha mostrat una preocupació al voltant del futur del treball i els efectes sobre el mercat laboral. Així doncs, anticipar quines competències son necessàries per afrontar les noves professions permetrà definir les actuacions, instruments i infraestructures que recolzin i garanteixin l’ocupació de les persones i l’estabilitat del mercat laboral.

 

D’altra banda, l’anticipació és fonamental en la planificació de les polítiques públiques necessàries per protegir el mercat laboral i garantir el futur del treball. Des d’un enfocament sistèmic, cal impulsar les polítiques públiques a partir del diàleg amb els diferents sectors productius i els sectors formatius.

 

 

 

 

Enllaços

 

Relatoria del cicle:

 

Document de conclusions del cicle:

 

Nota de premsa:

 

Presentacions Power Point de la jornada:

 

Galeria d'imatges de la jornada.

 

Més informació sobre el cicle "Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic".

 

 

 

Recull de premsa

 

Clam per una reindustrialització sostenible (Via Empresa).

La industrial 4.0 debe ser sostenible y colaborativa (El Mundo).

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
NOVA DATA 13/10 - Jornada "Economia circular i acció col·lectiva en l’horitzó 2030"
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat