45a Reunió del Comitè Executiu del Pacte Industrial i debat sobre la indústria 4.0

12-11-2018

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat la 45a Reunió del Comitè Executiu el passat 6 de novembre al Palauet Can Buxeres de l’Hospitalet de Llobregat amb l’assistència dels representants dels ajuntaments i de les entitats que integren l’associació. La reunió ha estat presidida per Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta del Comitè Executiu del Pacte Industrial, i ha comptat amb la participació de Matilde Villarroya, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, i de Joan Miquel Hernández, cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat de Catalunya, que ha presentat l’estudi L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya.

Marín ha reivindicat que la Regió Metropolitana de Barcelona és “el cor industrial de Catalunya”, per això ha defensat la necessitat que totes les administracions treballin plegades a favor de la indústria, i ha recordat que el Pacte Industrial està al servei de totes elles. Villarroya ha ressaltat la importància d’estar present en un espai de trobada com el Pacte Industrial en el qual, no només estan representats els agents socials, sinó que també aglutina el món local, aspecte molt important perquè la Generalitat arribi a tots els agents del territori. “Quan parlem de la regió metropolitana estem parlant d’indústria en majúscules”, ha subratllat Villarroya alhora que ha apuntat que “el motor d’un país és la indústria”. També ha anunciat la propera elaboració d’un estudi conjunt de la Generalitat de Catalunya i el Pacte Industrial sobre intel·ligència artificial, que serà un dels grans temes en el debat sobre la nova indústria. Per la seva part, el coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, s’ha referit a la recent celebració del 20è aniversari de l’associació i ha destacat que l’esperit de diàleg i cooperació present en el moment fundacional continua vigent i amb energies renovades per afrontar els reptes del context actual.

L’impacte laboral de la indústria 4.0 a Catalunya

Durant la reunió, el cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat de Catalunya, Joan Miquel Hernández, ha presentat el tercer volum dels “Papers de l’Observatori de la Indústria”, que porta per títol L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya. Hernández ha apuntat que, a Catalunya, el 35% dels llocs de treball tenen una alta probabilitat de ser automatitzats com a conseqüència de la implantació de la indústria 4.0. Tanmateix, degut a la digitalització l’ocupació augmentarà fins a l’any 2030 un 0,7% (13.300 persones). Per això Hernández ha assenyalat que aquesta automatització a la indústria no ha de significar pèrdues d’ocupació agregada, ja que, tot i que comportarà la desaparició de tasques repetitives que no aportin valor i algunes no rutinàries que podran ser programades, es crearan d’altres de noves. Hernández ha recordat que les principals actuacions per fer front a l’impacte laboral de la indústria 4.0 tenen a veure amb la formació.

Joan Miquel Hernández durant la seva presentació

Pel que fa a l’actualitat del Pacte Industrial, els presidents de les Comissions de Treball han repassat les activitats respectives. Entre d’altres, en l’Àmbit de Mobilitat s’ha anunciat una propera reunió de la comissió sobre l’electrificació de la mobilitat i aplicacions tecnològiques als polígons dins de l’àmbit de col·laboració amb l’Autoritat del Transport Metropolità. De l’Àmbit de Formació s’ha explicat l’última reunió de la comissió en la qual la Fundació BCN FP va fer una presentació comparativa de sistemes europeus d’FP. De l’Àmbit d’Activitat Econòmica s’ha esmentat que properament es rebran els informes finals dels treballs sobre l’adaptació dels polígons a les tendències de la reindustrialització i sobre serveis comercials i atractivitat dels polígons, i es procedirà a la seva publicació. Finalment, de l’Àmbit d’Innovació s’ha informat de la intenció d’aprofundir les relacions amb el Barcelona Building Construmat que se celebrarà l’any que ve.

Etiquetes: ,

Descàrregues

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí