• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • Carles Rivera defensa la necessitat de diàleg, concertació…
10/06/2019
Carles Rivera defensa la necessitat de diàleg, concertació i pacte com a instruments per a una reindustrialització sostenible
Un moment de la sessió.
Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial.

El passat 4 de juny s'ha celebrat la jornada "La nova indústria a L'Hospitalet. Reptes i oportunitats pel canvi", una doble jornada de dues sessions (matí i tarda) organitzada en el marc del projecte OCUPAL'H –promogut per l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i la Diputació de Barcelona– i que ha tingut com a objectiu fer visibles les necessitats i les experiències actuals o futures de la indústria 4.0 i de la nova indústria entre els ciutadans i les empreses. El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha estat l'encarregat de fer la ponència inaugural de la sessió de la tarda que ha versat sobre la nova indústria i reptes per a la transició circular en l'horitzó 2030.

 

Carles Rivera ha explicat que la nova indústria representa el 50% del VAB de l'economia catalana i es caracteritza per una major interdependència amb els serveis que en el passat. Rivera també ha detallat que davant la digitalització de la indústria "serà necessari un procés de transició per adaptar les qualificacions dels treballadors mitjançant la formació, i alhora, polítiques d'inclusió per a totes les persones que no puguin fer aquesta transició".

 

El coordinador gerent del Pacte Industrial ha recordat que l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU serveixen de guia per impulsar una nova indústria basada en la sostenibilitat. En aquest sentit, ha apuntat que "les plataformes multiactor com el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona són una bona eina per contribuir a l'ODS número 17, que es proposa l'articulació d'aliances entre tots els actors implicats per a l'assoliment de la resta d'objectius”.

 

 

Diàleg, concertació i pacte

 

Entre els aspectes prioritaris per assolir una reindustrialització sostenible, Rivera ha destacat l'acció col·lectiva i la necessitat de diàleg, concertació i pacte entre els actors, i ha assenyalat l'àmbit local com el nivell idoni per fer possible el diàleg i el pacte.

 

Quant als requisits per assolir una nova indústria sostenible, Rivera ha parlat de l'economia circular i la transició energètica, i ha citat dues publicacions del Pacte Industrial, el Quadern 14 i el Paper 4, que difonen bones pràctiques en les quals es mostra que la cooperació entre els agents implicats és essencial per al desenvolupament sostenible del territori.

 

Finalment, el coordinador gerent del Pacte Industrial s'ha referit al paper de les administracions per impulsar la reindustrialització sostenible a través de la contractació pública circular.

 

 

L'experiència de les empreses

 

En el marc de la jornada ha tingut lloc una taula rodona en la qual s'han explicat les experiències de diverses empreses. Hi ha participat Jesus Subirana, d'Intech 3DAlicia Cañellas, de VisyonRafael González, de Setesca i en representació d'AEBALL, i Rosa Delia, de Sadako Technologies.

 

José Manuel Jiménez, de The Innovative Hub, ha estat el segon ponent de la sessió. Jiménez ha subratllat que Europa té el lideratge en la integració de les tecnologies de la indústria 4.0 i ha anotat que per les empreses és més important fer desenvolupaments conjunts de solucions amb els clients que la transferència tecnològica. Durant la seva intervenció també ha comentat que la intel·ligència artificial és la tecnologia que pot propiciar la indústria 5.0, o el que alguns autors dels Estats Units comencen a anomenar indústria intel·ligent. La cloenda de la sessió ha anat a càrrec de Francesc Josep Belver, tinent d'alcaldia de l'Àrea de Coordinació, Planificació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
Jornada "Economia circular i acció col·lectiva en l’horitzó 2030"
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat