• Inici
  • |
  • Notícies
  • |
  • El Pacte Industrial impulsa convertir Barcelona en…
24/01/2020
El Pacte Industrial impulsa convertir Barcelona en capital de l'emprenedoria verda i circular
Dror Etzion en un moment de la seva intervenció.
D’esq. a dta.: Jordi Oliver, Oriol Sans, Sandra González, Dror Etzion, Carles Ruiz, Carles Rivera, Josep-Miquel Torregrosa i Ricard Jornet.
  • El Pacte Industrial ha abordat en una jornada el paper de la Barcelona metropolitana com a capital de l'emprenedoria verda i circular.
  • Dror Etzion, professor de Sostenibilitat i Estratègia a la McGill University (Canadà), ha defensat que els actors locals, com ara els ajuntaments, els emprenedors, les pimes i les ONG, tenen un paper clau per impulsar la transició circular i la sostenibilitat, com un procés de baix a dalt.
  • Es tracta de la tercera jornada del cicle "Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l'horitzó 2030", seleccionat en la 4a convocatòria de projectes de reflexió, una iniciativa impulsada pel Palau Macaya de "la Caixa", i que se celebra en aquest centre de pensament en diferents sessions fins al mes de maig de 2020.

 

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb el Palau Macaya de "la Caixa" han presentat el passat 23 de gener la jornada "L'ecosistema emprenedor per a l'impuls de l'economia circular" que ha analitzat la importància de l'emprenedoria verda per a la transició cap a l'economia circular i com aquesta pot actuar com a motor de desenvolupament econòmic. Una de les conclusions de la jornada, a partir de les intervencions dels ponents, és que el món local és el marc idoni per impulsar un ecosistema emprenedor que afavoreixi la transició cap a l'economia circular.

 

L'alcalde de Viladecans i secretari del Pacte Industrial, Carles Ruiz, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda als assistents a la jornada. Es tracta de la tercera sessió del cicle "Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l'horitzó 2030", un dels projectes socials seleccionats en la 4a convocatòria de Projectes de Reflexió impulsada pel Palau Macaya de "la Caixa", i que té com a objectiu crear aliances multiactor per impulsar la transició del territori metropolità i el seu entorn cap a un model d'economia circular. Ruiz ha destacat que l'economia circular és la clau per passar d'una economia que malbarata recursos a una on els residus passen a ser recursos.

 

El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha presentat la jornada i durant la seva intervenció ha indicat que "cal comprensió mútua i col·laboració entre els agents socioeconòmics perquè les accions d'economia circular arribin a bon port". Rivera també ha destacat que "Barcelona ja és referència en 'mobile', però podem aprofitar l'ecosistema per ser capital de l'emprenedoria verda i de la innovació circular".

 

La jornada ha consistit en una conferència de Dror Etzion, professor de Sostenibilitat i Estratègia i director del Centre d'Estudis Estratègics en Organitzacions a la McGill University (Mont-real, Canadà), i una taula rodona amb la participació de Ricard Jornet, president de Som Mobilitat; Josep-Miquel Torregrosa, Investment Director a InnoEnergy; Sandra González, directora de Banca Responsable a Caixabank, i Oriol Sans, director de Finançament a ACCIÓ. La taula de debat ha estat moderada per Jordi Oliver, director executiu d'Inèdit.

 

Dror Etzion, professor de Sostenibilitat i Estratègia i director del Centre d'Estudis Estratègics en Organitzacions a la McGill University (Mont-real, Canadà) ha assenyalat que "el fracàs de les cimeres pel canvi climàtic es basa en el fet que volen gestionar el problema de la sostenibilitat de manera centralitzada, de dalt a baix". Etzion ha defensat que els actors locals, com ara els ajuntaments, els emprenedors, les pimes i les ONG, tenen un paper clau per impulsar la transició circular i la sostenibilitat, com un procés de baix a dalt i relacionat amb les necessitats específiques del territori. I ha detallat que moltes d'aquestes iniciatives que parteixen del món local, "se centren en la tecnologia, però d'altres es basen en nous models de negoci, formes de govern i col·laboracions". Etzion també ha insistit que les autoritats municipals haurien de promoure la col·laboració i els partenariats per millorar substancialment la reducció de les emissions i els seus efectes sobre el clima. Finalment, ha plantejat que "és impossible preveure quins nous negocis tindran èxit, però a la llarga els ecosistemes que promouen l'aprenentatge i la col·laboració tenen més probabilitat d'obtenir bons resultats".

 

En el marc de la taula rodona, els participants han coincidit que estem en un moment de canvi, amb noves necessitats de productes i serveis, i això propicia la creació de petites empreses que neixen apostant per l'economia circular i la sostenibilitat. En aquest sentit, Josep-Miquel Torregrosa, Investment Director a InnoEnergy, ha encoratjat els emprenedors a arriscar-se per trobar solucions a aquestes noves necessitats emergents dels consumidors. Ricard Jornet, president de Som Mobilitat, ha afegit que "com més ràpid sigui el canvi cap a l'economia circular, més oportunitats tindran les petites empreses".

 

Torregrosa ha apuntat que s'ha d'evitar que contaminar sigui negoci i s'ha de fomentar que qui promogui iniciatives en sentit contrari tingui avantatges. Jornet ha remarcat que, com més aviat els consumidors deixin de comprar determinats productes a les empreses que no promouen la sostenibilitat, aquestes es veuran obligades a canviar. Oriol Sans, director de Finançament a ACCIÓ, ha explicat que els inversors valoren positivament l'experiència prèvia dels emprenedors en el sector i ha parlat de l'activisme accionarial, que consisteix en què els petits accionistes poden agrupar-se i pressionar a les juntes d'accionistes per afavorir la transició cap a l'economia circular.

 

Per la seva part, Sandra González, directora de Banca Responsable a Caixabank, ha comentat que per impulsar l'economia circular és necessari que les administracions impulsin polítiques de compra pública verda i que es fomentin els clústers, ajudant a que les empreses tinguin contacte entre elles i també amb l'administració.

 

 

 

 

 

 

Enllaços

 

Nota de premsa.

 

Presentació de Dror Etzion Entrepreneurship for sustainability

 

Galeria d'imatges de la jornada.

 

Més informació sobre el cicle "Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l'horitzó 2030".

 

 

Recull de premsa

 

La Vanguardia (La Contra) - Dror Etzion: "La lluita pel clima es guanya casa per casa i aquí l’estan perdent"

La Vanguardia - El Pacte Industrial metropolitano apuesta por una Barcelona capital del emprendimiento ecológico

Viaempresa - Barcelona, capital de l'emprenedoria verda

 

AGENDA
SEGUEIX-NOS
NÚVOL D'ETIQUETES
CONTINGUT
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
138 propostes per a un nou impuls a la indústria
llegir +
Presentació a la Comissió d'Innovació del "Mapa de la Innovació a la RMB"
llegir +
Q8 - Estudi sobre l'accessibilitat en transport públic als polígons de la RMB
llegir +
El Pacte Industrial impulsa l’economia circular com a aposta d’ambició metropolitana per a la recuperació econòmica
llegir +
Jaume Collboni, nou president del Consell General del Pacte Industrial
llegir +
SIMAE
Notícies
Actualitat