El Pacto Industrial de la Región Metropolitana de Barcelona celebra 20 años

13-06-2018

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha commemorat el passat 13 de juny el seu 20è aniversari, en un acte celebrat a l’auditori de l’Edifici MediaTIC de Barcelona, en el marc del XXII Consell General. Més de 120 persones han assistit a l’acte per commemorar aquesta efemèride on s’ha reflexionat sobre el present i futur de la indústria a la Regió Metropolitana de Barcelona amb les intervencions dels presidents i expresidents del Pacte Industrial, i de representants de les administracions públiques, dels sindicats i de les organitzacions empresarials.

Agustí Colom, president del Consell General del Pacte Industrial i regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, i Núria Marín, presidenta del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, han donat la benvinguda a l’acte.

Agustí Colom ha posat en valor l’esperit de treball conjunt i consens entre administracions i teixit industrial ja en els orígens del Pacte –es constitueix l’any 1997 en un moment crític per a la indústria, com una resposta multiactor al context econòmic vigent–, i com aquesta aliança ha esta pionera, incrementant el pes de la indústria metropolitana, i tenint en compte la necessitat d’enfortir la cohesió social i preservar la sostenibilitat del territori. Colom també ha assenyalat que ara cal avançar cap a una reindustrialització amb valors, i aconseguir transformar el model productiu actual cap a un de més sostenible i resilient, basat en els tres pilars bàsics de l’economia circular, la indústria 4.0 i la digitalització.

Núria Marín ha dit que, vint anys després de la creació del Pacte Industrial, la situació i els reptes de la indústria han canviat: la indústria torna a estar en el centre del debat econòmic i calen actuacions per impulsar una ocupació de qualitat. En aquest sentit, Marín ha explicat que el Pacte Industrial vol contribuir a l’impuls d’una reindustrialització sostenible basada en el pacte entre els actors del sistema socioeconòmic, l’economia circular, la indústria 4.0 i la digitalització, i la mentalitat industrial.

Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial, ha dit que la missió del Pacte avui passa per aprofitar l’experiència i solvència del treball d’aquests 20 anys, per tal de seguir posant-lo al servei de la indústria i la sostenibilitat del país, i que els reptes que avui té plantejats la indústria 4.0 només es poden abordar amb èxit des del diàleg, des del pacte i des de la cooperació entre els agents que treballen al territori.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, ha posat en valor la labor del Pacte Industrial com un instrument per teixir complicitats entre el sector públic i el privat, vers un mercat de treball industrial que vetlli per a la innovació i el coneixement. Pacheco ha insistit en la necessitat de treballar per a canviar el model productiu a Catalunya i garantir una millor fortalesa de la seva economia; generar llocs de treball industrials vinculats a l’economia circular; potenciar la formació per a garantir l’accés als llocs de feina; aconseguir l’adaptació de la indústria al voltant de la digitalització; no oblidar-nos de la importància de les persones i la inclusió de la dona als sectors industrials i, de manera conjunta amb el Pacte Nacional per a la Indústria, seguir les guies que planteja l’Estratègia per a la reactivació econòmica i la reindustrialització metropolitana de Barcelona, impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha destacat la importància de la industria pel desenvolupament i el progrés de la societat. Ros ha mencionat també la necessitat d’aconseguir i mantenir una ocupació de qualitat, fent polítiques públiques i industrials, mitjançant un diàleg social permanent, així com la integració de la digitalització i robotització com un element de progrés.

Maria Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya, ha remarcat com a punts clau el diàleg, la negociació i la recerca d’equilibri per tal d’afrontar les dificultats i apostar pel benestar de la societat. De Felipe ha desitjat també que l’adhesió de Fepime al Pacte Industrial sigui un punt positiu en l’evolució de la institució.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Matilde Villarroya, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat la importància de l’acte de commemoració, posant en valor la feina feta al voltant de la incentivació de la competitivitat industrials d’una de les zones més importants d’Europa. Villaroya ha posat de relleu tres idees bàsiques relacionades amb l’activitat del Pacte Industrial: la capacitat d’aglutinar diversos agents per treballar en un objectiu comú, ser conscients de la importància del món local com a marc conceptual on poder desenvolupar la competitivitat industrial i alhora treballar des de la innovació per a generar propostes sobre el futur industrial del país.

20 AÑOS GENERANDO CONOCIMIENTO, FOMENTANDO EL DIÁLOGO Y COMPARTIENDO PROPUESTAS INNOVADORAS SOBRE INDUSTRIA, TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona es va constituir l’any 1997 amb la missió de configurar una aliança estratègica entre administracions públiques, organitzacions empresarials i sindicats per impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat al territori metropolità.

Durant aquests vint anys, l’entitat ha centrat les seves iniciatives i propostes en allò que es va definir com a objectiu principal: “Mantenir i, si és possible, incrementar el pes actual del sector industrial dins l’àmbit metropolità, mitjançant actuacions que millorin la competitivitat empresarial i ajudin a la creació de noves empreses i de nous llocs de treball. Aquestes actuacions tindran en compte, en qualsevol cas, la necessitat d’enfortir la cohesió social entre els seus ciutadans i els criteris de preservació i sostenibilitat del territori”.

L’objectiu de les publicacions i jornades que realitza el Pacte Industrial és generar debat i extreure conclusions i propostes d’utilitat per als agents socioeconòmics i polítics del territori metropolità.

EL PACTE INDUSTRIAL CONTINÚA CRECIENDO

La commemoració del vintè aniversari ha tingut lloc en el marc del XXII Consell General del Pacte Industrial que ha aprovat l’adhesió de Fepime Catalunya com a nou soci ordinari i de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) com a ens col·laborador. Amb aquestes adhesions, el Pacte Industrial continua creixent amb la incorporació de noves entitats que treballen per impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat.

Etiquetas: ,

Enlaces

¿Quieres suscribirte a nuestro boletín?

Te informaremos de las novedades y actividades del Pacto Industrial

Suscríbete a nuestro boletín