El Pacte Industrial impulsa un cicle de jornades per abordar els reptes de la reindustrialització i la sostenibilitat

24-10-2017

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona ha celebrat el passat 24 d’octubre la jornada “Indústria 4.0 i sostenibilitat” amb l’objectiu d’analitzar les potencialitats de la indústria 4.0 per transformar el model productiu actual i fer-lo més sostenible i més competitiu. La jornada, celebrada al Palau Macaya, ha comptat amb una conferència de Carles Roig, professor associat del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE i director de programa al màster en Direcció en Operacions d’ESADE, i amb una taula rodona en què han participat Carlos Cuffí, director de Transformació Digital a la Mobile World Capital; Cecilia Tham, fundadora i mastermind de MOB Makers of Barcelona; Carlos Toledo, de la direcció de Promoció i Cooperació al CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial) a més de Carles Roig. La periodista Gemma Navés del programa Valor Afegit de TV3 ha estat la moderadora.

Aquesta jornada forma part del cicle “Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic” organitzat pel Pacte Industrial amb la voluntat de generar reflexió i debat per identificar tendències de futur i aportar idees innovadores per abordar els reptes que ens planteja la reindustrialització i la sostenibilitat. El cicle, que ha estat seleccionat en la convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa, constarà de dues jornades més: “Economia circular i ocupació per a una revolució industrial sostenible”, el 17 de gener, i “Horitzons per a una reindustrialització sostenible. Experiències i conclusions” el 20 de març. El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha presentat el contingut del cicle a l’inici de la jornada i ha subratllat que, vint anys després de la seva creació, el Pacte Industrial continua treballant per impulsar la indústria, que actualment es troba en un profund procés de transformació.

Indústria 4.0 i sostenibilitat

Carles Roig, professor associat del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE i director de programa al màster en Direcció en Operacions d’ESADE, ha assegurat que “no hi ha polítiques industrials estàndards” i ha defensat que “els països que apostin per la reindustrialització han de tenir una mentalitat industrial, que implica pensar a llarg termini, i tenir clar que reindustrialitzar significa pactar”.

“Els països que apostin per la reindustrialització han de tenir una mentalitat industrial, que implica pensar a llarg termini, i tenir clar que reindustrialitzar significa pactar.”

Carles Roig, professor d’ESADE

Per Roig, la reindustrialització ha de ser una tasca compartida i una suma d’esforços entre administracions públiques, agents socials i empreses. Roig també ha recalcat les diferències entre els conceptes d’indústria 4.0 i digitalització i ha apuntat que indústria 4.0 “fa referència al big data, a l’internet de les coses i a les tecnologies de fabricació 3D (tecnologies additives)”. Finalment, Roig ha destacat que els principals camps d’actuació de la indústria 4.0 són “les energies netes, els sistemes de transport intel·ligents, la producció i consum sostenible, l’ús sostenible dels recursos naturals, i les ciutats i llars més intel·ligents”.

Els participants a la taula rodona durant el debat

Carlos Cuffí, director de Transformació Digital a la Mobile World Capital, ha explicat que el model productiu del futur –que estarà caracteritzat per una producció distribuïda, propera al consumidor, sota demanda i enfocada en productes cada vegada més personalitzats–, contribuirà a la millora de la sostenibilitat. De la mateixa manera, les millores en termes energètics també incidiran positivament en la sostenibilitat. Per la seva part, Cecilia Tham, fundadora i mastermind de MOB Makers of Barcelona, ha considerat que la responsabilitat sobre el canvi climàtic i de la sostenibilitat ja no correspon únicament als governs, sinó que les persones cada cop tenen més poder en relació a aquests àmbits gràcies a que poden accedir més fàcilment a la tecnologia. I Carlos Toledo, de la direcció de Promoció i Cooperació del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial), ha afirmat que l’impuls de l’R+D “millora l’impacte mediambiental i redueix els consum d’energia i de materials”.

1a jornada del cicle "Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic"

Etiquetes: , , , , ,

Descàrregues

Enllaços

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí