El Pacte Industrial aborda l’impacte social de la transició cap a l’economia circular

28-11-2019

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb el Palau Macaya de ”la Caixa” han presentat el passat 28 de novembre la jornada “Economia circular i societat: com gestionem el canvi?” que ha analitzat com seran la indústria i la societat l’any 2030. La jornada, celebrada al mateix Palau Macaya, ha girat entorn dels reptes d’adaptar-se als nous escenaris productius, industrials i socials en el marc de la transició circular, que implicarà innovacions tecnològiques i requerirà una adaptació social amb noves aptituds i talents. Una de les conclusions de la jornada, a partir de les intervencions dels ponents, és que cal una transformació més ràpida de les competències dels treballadors per fer front als reptes que implica la transició cap a una economia circular.

El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha estat l’encarregat de presentar i cloure la jornada. Es tracta de la segona sessió del cicle “Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030”, seleccionat en la 4a convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de ”la Caixa”, i que té com a objectiu crear aliances multiactor per impulsar la transició del territori metropolità i el seu entorn cap a un model d’economia circularRivera ha subratllat que “la col·laboració, la comprensió mútua, la capacitat d’entesa, el diàleg i el pacte entre els diferents agents socioeconòmics del territori són elements indispensables per a la transició cap a una economia circular, tal com promou l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17 de l’Agenda 2030 de l’ONU”.

La jornada ha consistit en una conferència de Javier Creus, fundador d’Ideas for Change, i una taula rodona amb la participació de Montse Blanes, directora de l’Institut Bonanova FP SanitàriaOscar Sala, director de The Collider de la Fundació Mobile World Capital BarcelonaLaura Fernández, CEO i cofundadora d’AllWomen, i Sonia Ruiz, CEO i fundadora de Noima, i col·laboradora del projecte “School of System Change” del Forum for the Future. La taula de debat ha estat moderada per Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit.

Javier Creus en un moment de la seva intervenció

Javier Creus, fundador d’Ideas for Change, ha assenyalat que els problemes més urgents que tenim són les amenaces a les condicions de vida del planeta i la creixent desigualtat social. Solucionar-los, ha detallat, suposa fer front al repte col·lectiu de “transformar allò que sobra en allò que falta”. I, per fer-ho, Creus ha proposat que desenvolupem “una nova mirada inspirada en la intel·ligència de les plantes” i la seva forma de vida. Necessitem sistemes descentralitzats i estructures comunitàries, ha plantejat. Creus també ha remarcat que hem d’aprofitar les oportunitats que ofereix la tecnologia, estructurar nous ecosistemes i proveir els incentius adequats. Finalment, ha apuntat la necessitat de trobar noves formes de mesurar el valor produït més enllà del PIB.

“Com a societat tenim el repte col·lectiu de transformar allò que sobra en allò que falta.”

Javier Creus, fundador d’Ideas for Change

En el marc de la taula rodona, Montse Blanes, directora de l’Institut Bonanova FP Sanitària, ha ressaltat que la revolució tecnològica ens ha d’ajudar a superar la crisi medioambiental i social actual. Per tal d’aprofitar les noves tecnologies, ha afegit, “la formació té un paper fonamental i des dels centres educatius hem de dur a terme un lideratge disruptiu”.

Oscar Sala, director de The Collider de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, ha explicat que “estem a l’era del talent i la tecnologia facilita la col·laboració per generar coneixement col·lectiu”. En aquest sentit, la tecnologia ens proveeix d’eines per treballar per projectes en organitzacions cada cop més democratitzades.

Laura Fernández, CEO i cofundadora d’AllWomen, ha comentat que els treballadors necessiten formació tecnològica i desenvolupar habilitats emprenedores, i ha insistit que en el futur es treballarà més remotament col·laborant des de diferents parts del món.

Per la seva part, Sonia Ruiz, CEO i fundadora de Noima, i col·laboradora del projecte “School of System Change” del Forum for the Future, ha defensat que les principals competències que necessiten els professionals del futur són de caire social, tal com indica l’estudi Future of Jobs Survey 2018 del World Economic Forum. També ha apuntat que cal redefinir el que s’ensenya a les escoles de negoci.

Jornada "Economia circular i societat: com gestionem el canvi?"
GALERIA DE FOTOS de la jornada
VÍDEO de la jornada

Etiquetes: , , , ,

Descàrregues

Enllaços

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí