El Pacte Industrial impulsa un cicle de reflexió sobre l’economia circular i l’horitzó 2030

17-10-2019

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb el Palau Macaya de “la Caixa” han iniciat el passat 17 d’octubre el cicle “Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030” amb l’objectiu de crear aliances multiactor per impulsar la transició del territori metropolità i el seu entorn cap a un model d’economia circular. El coordinador gerent del Pacte Industrial, Carles Rivera, ha estat l’encarregat de presentar i cloure la primera jornada. Rivera ha destacat que “a partir de les intervencions de tots els ponents ha quedat palès que la col·laboració, la comprensió mútua, la capacitat d’entesa, el diàleg i el pacte entre els diferents agents socioeconòmics del territori són elements indispensables per a la transició cap a una economia circular, tal com promou l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17 de l’Agenda 2030 de l’ONU”. Rivera també ha citat diversos estudis que indiquen que l’expansió de l’economia circular, impulsada per la revolució tecnològica, permetria a Europa, l’any 2030, augmentar el PIB fins a un 7 % (estudi de la Fundació Ellen MacArthur i McKinsey Center for Business and Environment, 2015) i crear d’1,2 a 3 milions de llocs de treball (estudi del WRAP, 2015).

La jornada, que s’ha celebrat al Palau Macaya de “la Caixa”, ha comptat amb una conferència de James Close, cap del programa Circular London del London Waste and Recycling Board (LWARB) i exdirector del Grup de canvi climàtic del Banc Mundial, i amb una taula rodona en què han participat Félix Ortega, director general de Barcelona Activa; Joan Batalla, director general de Funseam; Raquel Canales, directora de Projectes de Forética, i Cecilia Carballo, directora de Programes de Greenpeace. La taula de debat ha estat moderada per Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit. Amb aquesta jornada, que ha portat per títol “L’economia circular en joc: canvi sistèmic i comprensió mútua”, s’ha donat el tret de sortida al cicle “Diàlegs i sinergies per a la transició circular en l’horitzó 2030”, que s’alinea amb la missió del Pacte Industrial d’impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat del territori metropolità, i ha estat seleccionat en la quarta convocatòria de projectes de reflexió al Palau Macaya de “la Caixa”.

“L’economia circular necessita pensar com un sistema impulsat pel poder de la col·laboració entre els diferents agents. Això facilitaria tenir una visió compartida i la creació d’aliances.”

James Close, cap del programa Circular London del LWARB

James Close, cap del programa Circular London del London Waste and Recycling Board (LWARB) i ex-director del Grup de canvi climàtic del Banc Mundial, ha assenyalat que l’economia circular és clau per abordar el repte més gran que tenim, que és la reducció d’emissions provinents dels productes (45 % del total en l’actualitat). Close ha posat com a exemple el cas de Londres, on estan focalitzant els seus esforços per reduir les emissions i potenciar l’economia circular en cinc sectors: arquitectura, tèxtil, plàstics, alimentació i equipaments elèctrics. Per Close, “l’economia circular necessita pensar com un sistema” impulsat pel poder de la col·laboració entre els diferents agents. Això facilitaria tenir una visió compartida i la creació d’aliances. A més, Close ha insistit en la importància de produir un canvi de comportament en el consumidor per avançar en l’economia circular i ha apuntat la necessitat de col·laboració internacional per compartir i difondre bones pràctiques.

D’esq. a dta.: Carles Rivera, Jordi Oliver, James Close, M. Rosa Fiol, Carlos del Barrio, Joan Batalla i Félix Ortega

En el marc de la taula rodona, Félix Ortega, director general de Barcelona Activa, ha recordat que cal superar les diferències per trobar consensos polítics que tirin endavant iniciatives d’economia circular i ha apostat per millorar la transferència de coneixement de l’administració a l’empresa, i a l’inversa.

Joan Batalla, director general de Funseam ha explicat que els timing empresarials no són els mateixos que els de la recerca i cal superar aquesta dificultat amb més dotació pública per a l’economia circular. També ha demanat que les administracions ajudin a identificar oportunitats d’interconnexió entre diferents sectors econòmics.

Per la seva part, Raquel Canales, directora de Projectes de Forética, ha defensat que és necessari comptar amb la col·laboració empresarial en l’elaboració d’iniciatives legislatives i aprofitar les plataformes publicoprivades existents per impulsar l’economia circular.

Finalment, Cecilia Carballo, directora de Programes de Greenpeace, ha manifestat la necessitat de canviar el model de producció i avançar cap a una economia sostenible i descarbonitzada. “Els diàlegs multiagent s’han enfocat sobretot en el reciclatge i l’energia, però cal ampliar aquesta visió i contemplar tota la cadena de valor”, ha subratllat.

Jornada "L
GALERIA DE FOTOS de la jornada
VÍDEO de la jornada

Etiquetes: , , , ,

Descàrregues

Enllaços

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí