Cooperació per a la internacionalització i la competitivitat metropolitana

11-12-2015

El passat 11 de desembre ha tingut lloc la presentació del document “La xarxa de suport a la internacionalització econòmica de la RMB”, dirigit pel professor d’ESADE Angel Saz-Carranza, i que esdevé el Quadern número 13 del Pacte Industrial. La presentació s’ha celebrat a l’edifici de Can Marfà Gènere de punt de Mataró en el marc de la celebració del XX Consell General del Pacte Industrial i ha finalitzat amb una taula rodona en la qual hi han participat, a més de l’autor del document, David Bote, alcalde de Mataró; Sònia Recasens, presidenta del Consell General del Pacte Industrial i diputada delegada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona; Carles Ruiz, president del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcalde de Viladecans; Mateu Hernández, director general de Barcelona Global, i Toni Mora, president de la Comissió d’Activitat Econòmica del Pacte Industrial i representant de CCOO.

L’objectiu de l’estudi és identificar i caracteritzar la xarxa d’actors que promouen i donen suport a la internacionalització de l’economia de la Regió Metropolitana de Barcelona, analitzar els seus vincles i les seves interrelacions i fer propostes per millorar el seu funcionament. L’estudi conclou que la Regió Metropolitana de Barcelona ha creat una xarxa de suport a la internacionalització econòmica interessant, prou segmentada i professional, però no es pot quedar en aquest punt: A mesura que la competència i dinamisme global s’acceleren, la regió ha de continuar amb la millora institucional que acompanyi el sector privat i industrial en el procés d’internacionalització —tal com fan totes les metròpolis rellevants d’arreu del món.

Aquest estudi elaborat per ESADE és pioner en agrupar les diferents organitzacions que presten serveis d’internacionalització a la Regió Metropolitana de Barcelona en cinc grups, anomenats subsistemes, d’acord amb les seves funcions i activitats principals. Aquests són màrqueting internacional –que inclou la promoció turística, l’atracció d’esdeveniments i rutes comercials, la gestió de la marca Barcelona, i l’organització d’esdeveniments–, atracció d’inversió estrangera directa, i tres subsistemes relacionats amb l’exportació: promoció, capacitació i gestió.

Propostes de millora de la xarxa de suport a la internacionalització

Màrqueting internacional

L’estudi proposa ancorar ACCIÓ a l’agència Marca Barcelona (en construcció) per millorar-ne la coordinació. ACCIÓ es podria incorporar formalment a l’agència o simplement participar a les reunions i als consells de coordinació.

Atracció d’inversió estrangera directa

Pel que fa a aquest subsistema, es proposa crear un instrument formal de coordinació d’atracció de la inversió a la Regió Metropolitana de Barcelona, liderat per ACCIÓ i Barcelona Activa, integrant-hi l’ICEX i també l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Port i la Cambra de Comerç. Aquest instrument podria implicar reunions de coordinació bisetmanals, o una llista de correu on s’anunciessin els projectes que es gestionin a mesura que vagin sorgint.

Exportació

En els subsistemes vinculats amb l’exportació és on l’estudi ha trobat més necessitats de millora, degut a les duplicitats existents en les accions de sensibilització i de formació, i per la manca de nexe entre els programes de capacitació i de gestió de l’exportació. Es proposa:

  • Crear un punt únic d’informació de referència que reculli totes les diverses activitats de sensibilització i promoció de l’exportació que es fan a la Regió Metropolitana de Barcelona. Aquest punt podria ser una web, gestionada per un dels actors.
  • Crear un mapa amb tots els productes de capacitació perquè les empreses puguin seguir una trajectòria de formació de manera lògica i eficient. Aquest mapa el podria elaborar algun dels actors o bé un consell de coordinació formal integrat per tots.
  • Pel que fa a la formació, també s’hauria de millorar la dualitat actual. Es podrien fusionar “Accelera el Creixement” (ACCIÓ) i “Expansiona’t” (Diputació) —o, almenys, s’haurien d’especialitzar els dos programes de manera que fossin complementaris i oferissin uns serveis segmentats i menys redundants.
  • Millorar la coordinació entre els actors que promouen la gestió de l’exportació (principalment l’ICEX i ACCIÓ) i, si fos possible, diferenciar i segmentar les seves ofertes respectives. Algun mecanisme de comunicació constant, com ara uns consells de coordinació periòdics o l’ús de plataformes electròniques, podria ser útil.

Etiquetes: ,

Vols subscriure’t al nostre butlletí?

T’informarem de les novetats i activitats del Pacte Industrial

Subscriu-te al nostre butlletí